تحقیقات جدید بروی سلولهای تولید کنندۀ انسولین درمانی بهتر برای دیابت

سلولهای تولید کنندۀ انسولین در انسان بعد از سن 30 سالگی همانند سازی نمی کنند، این موضوع دانشمندان را به درمان بهتری برای دیابت رهنمون می کند.

دیابت نوع 1 بدلیل از دست رفتن سلولهای بتا بوسیلۀ حملۀ سیستم ایمنی ایجاد می شود، در حالیکه دیابت نوع 2 بر اثر عدم کارایی نسبی سلولهای بتا ایجاد می گردد.

در دهه های 1960، 1950 دانشمندان با استفاده از تکنیک کربن 14 متوجۀ ثابت ماندن تعداد سلولهای بتا بعد از سن 30 سالگی شدند. دکتر Buchholz و همکارانش از انستیتو ملی سلامت با استفاده از دو متد مختلف به بررسی طول عمر و تقسیم سلولهای بتا در انسان پرداختند .

 Buchholz با استفاده از اسپکتروسکوپی جرمی میزان کربن 14 را در DNA سلولهای بتا اندازه گیری نمود و بدین ترتیب متوجه شد که بعد از سن 30 سالگی سلولهای بتای جدیدی در بدن ساخته نمی شود. بنابراین بطور طبیعی با افزایش سن ظرفیت تولید انسولین کاهش می یابد.

غلظت کربن 14 در جو زمین تا جنگ سرد نسبتاً مقدار ثابتی بود. زمانی که آزمایشات بمب های هسته ای بالای سطح زمین انجام شد افزایش ناگهانی  در مقدار کربن 14 در اتمسفر دیده شد. سپس بعد از سال 1963 که آزمایشات بالای سطح زمین پایان یافت، مقدار کربن 14 بتدریج کاهش یافت. این افزایش ناگهانی در میزان غلظت کربن 14 در اتمسفر وکاهش تدریجی آن همانند یک کرونومتر برای 57 سال گذشته محسوب می شود.

بعلت اینکه DNA بعد از آخرین تقسیم سلول ثابت می ماند، غلظت کربن 14 در DNA مشخص کنندۀ زمان تولد سلول است و می تواند بعنوان تقویم سلولی در انسان استفاده شود.

 Buchholz می گوید: مشخص گردید که سلولهای بتا بعد از سن 30 سالگی تقسیم نمی شود و در ادامۀ زندگی همچنان با همان تعداد ثابت می ماند. این یافته ها برای دیابت نوع 1 و 2 دارای مفهوم خاصی است .

دیابت نوع 1 یک بیماری اتوایمیون است که سلولهای بتا توسط سلولهای سیستم ایمنی خود فرد نابود می شوند، ژنتیک یا تحریکات زیست محیطی ( بخوبی شناخته نشده است) سبب ایجاد این وضعیت می گردند. دیابت نوع 1 غالباً در کودکی ظاهر می شود اما ممکن است در سایر سنین نیز بروز کند. بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 برای ادامۀ حیات خود نیاز به تزریق یا دریافت انسولین دارد، زیرا بدن قابلیت تولید انسولین را از دست می دهد.

دیابت نوع دو ( گاهی دیابت بالغین نیز نامیده می شود) در میان افراد بالغ که توانایی تولید کافی انسولین را برای کنترل قند خون ندارند، ایجاد می شود. این نوع دیابت با افزایش سن و چاقی مرتبط می باشد.

Buchholz می گوید: با افزایش سن سلولهای بتا از دست می روند و از آنجاییکه بدن قادر به تولید سلولهای بتای جدید در بزرگسالی نیست ، سلول کافی برای تولید انسولین جهت کنترل قند خون وجود ندارد. بعلاوه هر چه چاقی افزایش یابد شیوع دیابت نوع 2 افزایش می یابد، به همین علت این نوع دیابت در میان کودکان چاق نیز ظهور کرده است .

Buchholz می گوید: تحقیقات بسیاری در زمینۀ درمانهای سلولهای بنیادی برای جایگزین کردن سلولهای بتای از دست رفته در هر دو نوع دیابت در حال انجام است. اما مشخص نیست که بتوان به سادگی بدن را در دورۀ بلوغ مجبور به ساختن بیشتر سلولهای بتا کرد زیرا این یک مکانیسم طبیعی نیست. ظاهراً مجبور کردن بدن به انجام کاری که بطور طبیعی در بدن امکانپذیر نیست کمی غیر واقعی به نظر می رسد، اما تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.

منبع: www.sciencedaily.com